Koltuk Altı Botoksu ve Aşırı Terleme Tedavisi

Koltuk Altı Botoksu

Aşırı Terleme Tedavisi

Terleme, vücudun ısı kontrolünü sağlamak için meydana gelen fizyolojik bir soğutma eylemidir. Hiperhidroz yani aşırı terleme; çevresel koşullardan, hareketten ya da sıcaklık değişiminden bağımsız olarak, ter bezlerinin normalden daha fazla çalışması sebebiyle üretilen ter miktarının artması halidir. Hiperhidroz, günlük yaşamda kişinin kıyafetlerinde yol açtığı ıslaklık ve koku şikayetleriyle kendini gösterirken hem hijyenik hem de kozmetik sorunları beraberinde getirir. Toplumların yaklaşık %1’inde rastlanan aşırı terleme hali özellikle avuç içleri, koltuk altı ve ayak tabanında görülür. Hiperhidroz farklı sebeplerden kaynaklanabilir, dolayısıyla tanı ve teşhis için hekim başvurusu ve tedaviye uyum süreci oldukça önemlidir.

Nasıl Çalışır

Koltuk Altı Botoksu Nasıl Çalışır?

Koltuk altı bölgesinde oluşan aşırı terleme, genellikle sıcak yaz aylarında bireyler için oldukça rahatsız edici bir hal alır. Kozmetik yöntemler ile süreci kontrol altına almakta zorlanan ve bu durumdan duyduğu rahatsızlığı kalıcı olarak çözmek isteyen kişiler çareyi koltuk altı botoksu yaptırmakta bulabilir. Ter bezlerinin aşırı çalıştığı bölgelerden en yaygını olan koltuk altına yapılan “koltuk altı botoksu” diğer adıyla “aşırı terleme tedavisi”; klinik ortamlarda, ince uçlu iğneler yardımıyla uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir.

Aşırı terleme tedavisi olarak kullanılan botulinum toksini (botoks), ter bezlerinin aşırı çalışmasını geçici olarak durdurarak terlemenin azalmasına neden olur. İşte koltuk altı botoksu ve aşırı terleme tedavisi hakkında bilmeniz gerekenler:

Nasıl Çalışır: Botoks, ter bezlerinin uyarılmasını engelleyerek ter üretimini geçici olarak azaltır. Uygulamanın yapıldığı bölgede, sinir iletimi geçici bir süreliğine durdurulur. Şikayete konu olan bölgede aşırı terleme durumuna sebep olan kolinerjik sinirler etkisiz hale gelir. Bu sayede, terin üretilmesi ve dolayısıyla dışarı atılmasıyla meydana gelen aşırı terleme şikayeti giderilmiş olur.

Uygulama: Koltuk altı botoksu, genellikle bir doktor veya uzman tarafından yapılan ince iğnelerle cilt altına enjekte edilen bir işlemdir. İşlem genellikle hızlıdır ve lokal anestezi gerektirmez.

Etki Süresi: Botoks tedavisi genellikle birkaç ay sürebilir ve ardından tekrarlanması gerekebilir. Etki süresi kişiden kişiye değişebilir. Koltuk altı botoksu yaptıran kişiler; işlem yapıldıktan sonra yaklaşık 2 hafta içerisinde sonuç alabilir. Tek seans olarak uygulanan botoksun etkisi, birkaç hafta içerisinde kendini gösterir. Kişiye göre değişiklik gösterebileceği gibi, ortalama ikinci haftanın sonunda istenilen sonuç elde edilir. Ardından kişiler rahat ve konforlu bir şekilde sosyal hayatlarına geri dönebilir. Bazı hastalarda iki hafta içerisinde elde edilen sonuç yetersiz bulunursa bölgeye ek doz enjekte edilebilir.

Koltuk altı botoksu etkisinin, diğer botoks uygulamalarında da olduğu gibi genellikle 4-6 ay sürmesi beklenirken bu sürenin kişiden kişiye farklılık göstererek 1 yıla kadar uzadığı görülebilir. Uygulamanın yılda bir kez tekrarlanması, botoks uygulamasının etkisinin artmasına yardımcı olabilir.

Nasıl Yapılır

Koltuk Altı Botoksu Nasıl Yapılır?

Aşırı koltuk altı terlemesi şikâyeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda öncelikle terlemeye sebep olan ikincil bir hastalığın olup olmadığı araştırılır.
Terleme tedavisi olmaya karar veren kişilerin bu süreçte dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Uygulamadan 3 gün önce, ihtiyaç halinde sadece tıraşlama işlemi yapılmalı.
  • Son 24 saat içerisinde deodorant, krem ve parfüm kullanılmamalı.

Aşırı terleme tedavisi sırasında ince uçlu iğneler yardımıyla, deri altında bulunan ter bezlerine farklı noktalardan botoks enjekte edilir. Koltuk altı botoksunda amaç, ter bezlerini zayıflatmak ve aşırı terlemenin oluştuğu alanda gevşeme sağlamaktır. Uygulama sırasında ter bezlerinin sinir uçları bloke edilir. Bu sayede ter bezleri uyaranlara karşı tepkisizleşir ve sıvı salgılayamaz. Operasyon sırasında uygulanan enjeksiyon anında ve sonrasında, kişiler genellikle herhangi bir ağrı hissetmez, ancak nadiren de olsa hafif yanma ve sızı gibi yan etkiler görülebilir.

Nelere Dikkat Edilmelidir

Koltuk Altı Botoksu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koltuk altı botoksu yaptıran kişilerin operasyon sonrasında dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir:

  • İlk birkaç gün; güç gerektiren, vücut ısısını artıran ağır aktivitelerden ve sıcak ortamlardan uzak durulmalı.
  • Botoksun uygulandığı bölgeler ovuşturulmamalı.
  • İşlemi takip eden 4-5 saat içinde duş alınmamalı, deodorant ve roll-on gibi kozmetik ürünler kullanılmamalı.
  • İşlemin ilk haftasında sauna ve çok buharlı banyo gibi faaliyetlerden uzak durulmalı.

Danışmanlık

Ücretsiz Danışmanlık ve Randevu Alabilirsiniz

Her ifade bir sanat eseri; uzman kliniğimiz, yüzünüzdeki ifadeleri ustalıkla şekillendirerek özgünlüğünüzü ön plana çıkarıyor.

tr_TRTurkish
× Whatsapp